Ota termostaatit haltuun!

Ota termostaatit haltuun!

Tässä Ukraina-teeman blogisarjassa käsittelemme isoja ja pieniä tapoja, joilla voimme samanaikaisesti tehdä sekä ilmastotekoja että osallistua sodan aiheuttamien pakotteiden toteuttamiseen. Useimmille meistä huonetilojen lämmitys on merkittävä osa energian kulutusta ja monille se on suurin osuus. Siksi aloitamme blogisarjan tästä aiheesta. Voimme todeta että lämmityskausi on “jo” päättymässä ja ehdimme juuri ja juuri saada tämän kirjoituksen mukaan kun lämmitystä vielä tarvitaan, mutta näin merkittävää osaa ei kuitenkaan voi jättää pois kokonaisuudesta. Lämmitystä tarvitaan taas syksyllä, ja joskus kesälläkin.

Lämpötilan laskeminen

Ukrainakriisi antoi itselleni inspiraatiota viedä lämmitykseen liittyvät ilmastoteot uudelle tasolle. Laskimme kotimme lämpötilaa, ja yllätyksekseni perhekin hyväksyi tämän. Tällä hetkellä sisätilojen lämpötila on meillä noin 20 astetta, mutta saattaa se aamulla olla vähän sen allekin. Olemme ilmeisesti tottuneet tähän, sillä enää emme halua nostaa lämpötilaa. Ja sekin oli ilahduttavaa, että vaatehuoneen jemmaan jääneet paksummat neuleet tulivat taas hyötykäyttöön. Huomasin myös, että en ollut aikaisemmin juuri arvostanut ikkunan läpi tulevaa aurinkolämpöä.

On se jotenkin hölmöä, että samaan aikaan lämmitämme sisätiloja ja suljemme auringon ulos sälekaihtimien taakse. On sallittua nauttia auringon lämmöstä, vaikka onkin tottunut alhaisempaan huonelämpötilaan!


Kaikki lämmittäminen lisää energian tuontia

Karkeasti voidaan sanoa, että riippumatta lämmitysmuodosta, sillä on suora tai epäsuora vaikutus venäläisen energian tuonnin tarpeeseen. Jos asunnossasi on kaukolämmitys, lämmityksestä säästäminen tuo lähes poikkeuksetta säästöä joko kaasun, kivihiilen, hakkeen tai öljyn kulutukseen valtakunnan tasolla. Näitä kaikkia tuodaan tai on tuotu Venäjältä. Jos esimerkiksi tuotu hake joudutaan korvaamaan kotimaisella tuotannolla samaan aikaan kun kysyntä muutenkin kasvaa, aiheutuu nopeasta muutoksesta helposti vaikeuksia hakkeen kestävän saatavuuden suhteen. 

Jos lämmität sähköllä, joko suoralla sähkölämmityksellä tai lämpöpumpun kautta, on hyvä muistaa että tuomme edelleen joka päivä noin kymmenesosan Suomen sähkön kulutuksesta Venäjältä. On hyvä, jos ostat vihreää sähköä, mutta silti kulutuksellasi vaikutat Suomen energian tuonnin tarpeeseen.

Blogisarjan Ukraina -teeman mukaisesti keskitymme tekoihin, jotka vaikuttavat heti. Vaikka lämmitysjärjestelmän vaihtaminen onkin erittäin merkittävä ilmastoteko, sillä ei ole vaikutusta tänään tai huomenna. Käsittelemme tätä aihetta myöhemmin. 

Viime aikoina meitä on muistutettu siitä, että huonelämpötilan yhden asteen pudotus tuo viiden prosentin säästön lämmitysenergian kulutukseen. Tämä on keskiarvo koko vuoden ajalta. Näin kevättalvella voimme säästää huomattavasti enemmän energiaa lämpötilaa laskemalla. Jos päätät, että pärjäät kevättalven loppuosan ilman tilojen lämmitystä, säästö on 100%.

Jos hyödynnät ikkunasta sisään tulevaa aurinkolämpöä tehokkaasti, voit suurella todennäköisyydellä säästää 50% tinkimättä mukavuudesta sen kummemmin.

Merkityksellisempää kuin se, että innokkaimmat edelläkävijät oppivat elämään 19 asteen huoneenlämpötilassa, on se, että suurempi osa ihmisistä ryhtyy kokeilemaan pientä sisälämpötilan laskemista ja ottaa omat termostaatit haltuun. Todennäköisesti suurin osa ihmisistä ei ole vielä laskenut lämpötilaa mukavuusalueen alakanttiin, vaan pitää sen turhan korkealla edes nauttimatta lämmöstä erityisesti.

Mikä on sitten paras työkalu lämmitysenergian nopean säästön tueksi? Muutosjohtamisen yksi tärkeä osa on ymmärtää mistä lähdetään liikkeelle ja ymmärtää askeleet, joita otetaan matkalla.

Ilmeisesti paras työkalu tähän on: tussikynä!

Seuraava ohje soveltuu parhaiten lämpöpattereihin perustuvaan lämmitysjärjestelmään, mutta sitä voi soveltaa myös lattialämmitykseen.

  • Käy läpi asuntosi termostaatit, ja merkitse pienellä pilkulla tämänhetkinen asetus. Valitse vedenkestävä tai vesiliukoinen tussi oman maun mukaan, molemmilla on hyvät ja huonot puolensa.
  • Kun tarvitset viileänä päivänä lämmitystä, käy läpi, onko lämmitettävien tilojen patterit ja lattiat tasaisesti lämpimät. Pattereiden lämpötilaa kannattaa kokeilla sekä yläreunasta, keskitasosta ja pohjasta. Tasapainossa oleva lämmitysjärjestelmä tuo parhaan mukavuuden ja tehokkuuden. Näin vältetään tilanne, jossa esimerkiksi toisen ikkunan kohdalta vetää ja toisen ikkunan patteri lämmittää huoneen kattoa turhaan.
  • Tästäkin läpikäynnistä on hyvä pitää kirjaa, samoin kuin huoneen lämpötilasta, mutta jo tussin avulla luot käsityksen tilanteesta ja huomaat myös. jos esimerkiksi lapsi on käynyt säätämässä termostaattia.

Tarkastuksen jälkeen mieti, voisitko pitää esimerkiksi makuuhuoneiden, varastojen ja tuulikaapin lämpötilan hieman viileämpänä. Jos vastaus on kyllä, niin näiden tilojen lämpöpattereiden kuuluukin olla kylmempiä.

Jos löydät esimerkiksi olohuoneesta, keittiöstä tai kylpyhuoneesta kylmän patterin, jonka toivoisit lämmittävän, niin herätä patteri henkiin jumppaamalla termostaattia tai, vesikiertoisessa järjestelmässä, ilmaamalla patteri.

Samalla säädät lämpimimpien pattereiden termostaatit pienemmälle. Tämä kannattaa tehdä pieni askel kerrallaan, jos ei muun niin perherauhan vuoksi.



Pieni lisäys on paikallaan, jos lämmitysmuotona on lämpöpumppu yhdessä pattereiden tai lattialämmityksen kanssa. Ennen kaikkea onneksi olkoon ilmaston kannalta hyvästä valinnasta! Kannattaa kuitenkin olla tietoinen siitä, että huonetermostaatit säädetään usein täysin auki-tilaan, tasapainotus tapahtuu lämmitysverkostossa, ja huonelämpötilaa säädetään suoraan pumpusta. Eli paras tapa pudottaa lämpötilaa on todennäköisesti suoraan pumpun säädöistä, mikä menee tämän kirjoituksen laajuuden ulkopuolelle. Sama pätee jos käytössäsi on sekä patterilämmitys että ilmalämpöpumppu. Kommentoi kuitenkin mielellään jos teillä on tällainen tilanne ja kaipaatte apua asetusten kanssa.

Yhteenveto ilmastoteoista

  1. Hanki lämpömittari ja tussikynä ja ota termostaatit haltuun!

  2. Mieti, olisiko ok laskea joidenkin huoneiden lämpötilaa enemmän, ja pidä niiden ovet pääsääntöisesti kiinni.

  3. Laske lämpötilaa askel kerrallaan. Alhaisempaan lämpötilaan tottuminen vie aikaa.

  4. Aurinkoenergiaa voidaan hyödyntää myös ilman uusia vekottimia. Nauti siitä!

Sören Hedvik
Kirjoittaja on sähkö- ja energia-alan ammattilainen, vaikkakin jokapäiväiseen energiansäästöön liittyvä osaaminen on pääasiassa hankittu puolitieteellisillä analyyseillä ja sinnikkäillä kokeiluilla.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kahvi - katoavaista luonnonvaraa?

Tervetuloa tuuppaamaan!