Ilmastosoturit rakentavat kestävää tulevaisuutta yhdessä - Konkreettiset teot osaksi jokaisen arkea



Tässä jutussa Lempäälän lukion opiskelijat Aurora HartikainenSalla Huhtasalo ja Hanin Hussin kertovat Ilmastosotureiden toiminnasta ja konkreettisten tekojen muutosvoimasta. 

Ilmastosoturit rakentavat kestävää tulevaisuutta yhdessä:

Konkreettiset teot osaksi jokaisen arkea

 

Huoli ilmaston muutoksen vaikutuksista ja opiskelijoiden hyvinvoinnista 


Alussa opiskelijoilla oli huoli ilmastonmuutoksen vaikutuksista ja opettajilla oli huoli opiskelijoiden jaksamisesta ja hyvinvoinnista. Ilmastosotureiden toiminta alkoi vuonna 2018 aktiivisten opettajien järjestämästä kokouksesta, johon tuli enemmän osallistujia kuin oli odotettu. Siitä alkaen toiminta on ollut oppilaitoksen tukemaa, mutta opiskelijoiden itsensä organisoimaa. 

Ryhmässä huoli helpottaa 


Ilmastosoturit -ryhmä tarjoaa vastakohdan ilmastonmuutoksen vaikutusten yksin pohtimiselle. Yksin asioita miettiessä voi avuttomuus vallata mielen, mutta samanhenkisten ihmisten kanssa keskusteleminen auttaa ahdistukseen. Uusiin ihmisiin tutustuminen myös laajentaa kaveripiiriä, jolta saa tukea pelkoa herättävienkin asioiden käsittelemiseen. 

 

Ilmastonmuutoksen vaikutuksiin liittyvää negatiivista tietoa löytyy runsaasti, joten sitä ei ryhmässä tarvitse jakaa. Tärkeämpää on keskittyä siihen, mitä konkreettisia valintoja jokainen ihminen voi tehdä. 


Ilmastosoturit vaikuttavat Lempäälän koululla

Kuva: Emil Mäkynen

Ilmastosotureihin ovat kaikki tervetulleita 


Ilmastosotureihin ovat kaikki tervetulleita ja liittyminen on helppoa. Toiminta on poliittisesti sitoutumatonta eikä tavoitteena ole suora poliittinen vaikuttaminen. Mielenosoitukset eivät ole tämän ryhmän juttu, vaan aktiiviset arkipäivän teot 


Siitä, mitä nämä teot ovat, ei ryhmässä aina olla yksimielisiä, eikä se ole tarkoituskaan. Paljon mielenkiintoisempaa on päästä keskustelemaan asioista ihmisten kanssa, joilla on erilaiset mielipiteet. Yhteisissä keskusteluissa asioita punnitaan eri näkökulmista, mikä avartaa omaa maailmankatsomusta. Hienoa on se, että yhteistyötä tehdään, vaikka asioista ollaankin eri mieltä.  


Yhdessä tekemässä ilmastotekoja
Kuva: Emil Mäkynen
Lukiossa opiskeleminen on haastavaa ja vaatii paljon voimavaroja, sinnikkyyttä ja ajanhallintataitoja. Opiskelijoiden päivät ovat pitkiä, oppitunteja on usein aamusta iltaan ja niiden jälkeen on varattava aikaa tehtävien tekemiselle ja kokeisiin lukemiselle. Monilla opiskelijoilla on myös muita harrastuksia. Miten heille jää aikaa osallistua ylimääräiseen toimintaan? 

Opintojen alkuvaiheessa on vaikea tietää, riittääkö aikaa ja resursseja osallistua toimintaan kertovat Hanin, Salla ja Aurora. Myöhemmin moni tulee mukaan, kun huomaa, että toiminta on ihan rentoa eikä vaadi liikaa siihen osallistuvilta. Jokainen voi itse päättää mitä haluaa tehdä ja kuinka paljon aikaansa haluaa toimintaan käyttää. 

Ilmastosotureissa opitaan hyödyllisiä taitoja 

 

Lukiossa opiskelemisessa korostuvat akateemisten taitojen oppiminen ja hiominen. Ilmastosotureissa voi vastapainona teoreettisille opinnoille kehittää muuta osaamistaan.  Jos haluaa kehittyä esiintyjänä, kirjoittaa blogeja tai vain keskustella ryhmäläisten kanssa, niin siihen löytyy mahdollisuus. Pelkästään jo se, että ihmiset haastavat mielipiteitään keskusteluissa muiden kanssa, kehittää yleisiä ajattelu- ja argumentaatiotaitoja. Aina opinnot eivät onnistu ihan toivotulla tavalla ja silloin Ilmastosotureissa toiminen antaa itseluottamusta. 


Ryhmän tapaamiset välitunneilla katkaisevat oppituntien rutiiniopiskelun. Muiden samoista asioista kiinnostuneiden kanssa keskusteleminen on rentouttavaa ja suorastaan palauttavaa. Jos välitunnilla ei olisi ilmastokokousta, ajatukset ehkä pyörisivät koko ajan opinnoissa.  


Teoista toivoa ja konkreettisia muutoksia 


Ilmastosotureiden keskeinen juttu on toiminta, jonka he suunnittelevat ja toteuttavat itse. Konkreettisten ja näkyvien tekojen tekeminen luo toivoa ja antaa voimia.  

Monenlaisia asioita onkin toteutettu. Sotureiden toimintaa ja sen tavoitteita on esitelty muiden koulujen opettajille ja opiskelijoille, ryhmä on järjestänyt ilmastosoturipäiviä ja yhteisiä roskakävelyitä lähiympäristöstä.  Kirjailija Anni Kytömäki vieraili ryhmän kutsumana kertomassa työstään.
Ilmastonmuutos on maailmanlaajuinen ongelma. On hyvä olla tietoinen siitä, että pienilläkin teoilla, joita teemme, on vaikutusta globaalilla tasolla. Varsinkin kun on kyseessä Suomen kaltainen hyvinvointiyhteiskunta. 

Kouluvierailuilla ala- ja yläasteilla soturit kertovat kierrätyksestä, miten sitä voi toteuttaa ja miten asiasta voi puhua kotona. Kerrotaan myös miten kasviksista saa hyvää ruokaa ja vinkataan hyviä reseptejä. Pienillä teoilla on merkitystä ja muutos voi lähteä liikkeelle myös lasten ja nuorten kotiin tuomista ideoista. Pieneltä vaikuttava ja kuitenkin merkittävä teko on roskakävelyiden järjestäminen. Roskien keräämisessä näkee konkreettisesti oman toimintansa vaikutukset ja kerääminen on kivaa kivojen ihmisten kanssa.  

Ilmastosotureihin osallistuminen on muuttanut Sallan, Auroran ja Haninin tekemiä arkipäivän valintoja. Vaatehankinnoissa kaikki kiinnittävät enemmän huomiota siihen minkälaisia vaatteita ostavat ja minkälainen on vaatteiden valmistusprosessi. Ruokaostoksissa osataan vertailla eri tuotteita keskenään ja valinnat ovat aiempaa ympäristötietoisempia. Monet valinnoista ovat myös ystävällisiä kukkarolle.  

Koulun tuki on merkittävä asia 


AuroraSalla ja Hanin  korostavat Lempäälän lukion ja sen opettajien tukea Ilmastosotureiden toiminnalle. Toimintaa olisi vaikeaa järjestää ilman oppilaitoksen ja sen innostavien opettajien sitoutumista sotureiden tavoitteisiin. Ilmastonmuutoksen vaikutusten vähentäminen on kaikkien meidän yhteinen asia. 

Kiitos lehtori Jarmo Lehtiselle haastattelun koordinoinnista ja Ilmastosotureille vieraskynäilystä täällä SPR Ilmastovaikuttajien blogissa!

Kuva: Emil Mäkynen

Seuraa Ilmastosotureita - vaikutetaan yhdessä!

Twitter: Ilmastosoturit  
Instagram: @Ilmastosoturit

Laila Bröcker (at) hotmail.com, SPR Ilmastovaikuttajat







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kahvi - katoavaista luonnonvaraa?

Tervetuloa tuuppaamaan!