Aktivistimummojen ilmastovaikuttamisen keinona toivon lisääminen

Tämänkertainen vieraskynämme Aktivistimummot-liike on olemassa, koska mummot haluavat käyttää aikaansa ja viisauttaan kannustaakseen päättäjiä, yrityksiä ja yksityisiä ihmisiä toimimaan niin, että lapsille ja lapsenlapsille jää maailma, jossa voi elää. 

"Teemme tulevaisuuden toivoa tukevaa faktatietoon perustuvaa työtä – mummoviisaudella."

Aktivistimummot-liike syntyi vuonna 2019, kun 12 eläköitynyttä tai eläköitymistä suunnittelevaa ilmastonmuutoksesta huolestunutta mummoa kokoontui keskustelemaan. Kaikki halusivat käyttää monipuolista osaamistaan ja verkostojaan niin, että voivat olla mukana ratkaisemassa aikamme ja lastemme tulevaisuuden suurimpia haasteita: kiihtyvällä vauhdilla etenevää ilmastomuutosta ja luontokatoa.

Olimme yhtä mieltä siitä, että olisi väärin jättää tämä iso haaste yksin nuorten harteille.  Tuntui hassulta, jos me, koulutetut ja osaavat mummot olisimme jättäneet osaamisemme ja lisääntyvän vapaa-aikamme käyttämättä. 

Aktivistimummot.fi-sivusto julkaistiin ja Facebook-ryhmä avattiin lokakuussa 2019. Ryhmä kasvoi nopeasti tuhansien mummojen ryhmäksi. 

Toiminnan kulmakivinä toivo ja kohtuus

Ilmastonmuutos on laaja kokonaisuus, jonka ymmärtäminen ei ole aina helppoa. Aktivistimummot ottivat yhdeksi tehtäväkseen oikean tiedon jakamisen ymmärrettävässä muodossa. Mummouden voima lähtee ”mummoviisaudesta”, jonka rakennusaineina ovat kokemus ja empatia. 

Vuonna 2019 syntynyttä aktivistimummojen manifestiksi kirjoitettua työkalupakkia ei ole tarvinnut muuttaa. 

Mummojen työkalupakki/manifesti:

  • Elämänkokemus ja viisaus. Menneestä voi oppia, eikä viisaus käyttämällä lopu.  
  • Kohtuuden ylistys ja yhteistyö. Rakennamme yhdessä yhteiskuntaa, jossa kohtuus säätelee  elämänlaatua, oikeudenmukaisuuden merkitys ymmärretään ja empatia on perusarvo.  
  • Murehtiminen korvataan teoilla. Ratkaistaan pulmat yhdessä, joskus nopeasti, joskus ajan kanssa. 
  • Vastuu. Aikuisilla on aikuisten vastuu, lapsilla lasten. Ei siirretä omaa vastuuta tuleville aikuisille.
  • Mummojen verkostot ja rihmastot. Kutsutaan ystävät, sukulaiset, tutut ja tuntemattomat hillitsemään ja torjumaan ilmastonmuutosta kaikkien iloksi ja tulevien sukupolvien hyväksi. 

Yli 6000 mummoa ilmastovaikuttajina  

Aktivistimummot-Facebook-ryhmässä on nyt jo yli 6100 henkilöä.  Keskustelu somessa käy aktiivisesti. 
Se ilahduttaa joka päivä.

Vaikka korona vähensi mahdollisuuksia yhteisten koulutustilaisuuksien järjestämiseen viimeisen kahden vuoden aikana, olemme iloisia niistä viidestä asiantuntijatilaisuudesta, jotka onnistuimme rajoitusten välillä järjestämään. Niissä on käsitelty ilmastoahdistusta, ilmastoystävällistä ruokavaliota, terveyden ja ilmaston välistä yhteyttä sekä ”elämänsiivousta”. 
  • Mummot ovat kannustajia
Mummojen tärkeä tehtävä on kannustaminen. Paitsi omia lastenlapsia, mummot haluavat kannustaa myös yrityksiä ja yhteisöjä ilmastoa ja luontoa arvostavaan elämään. Tästä syntyi Aktivistimummojen pelargoniapalkinto. Palkinto on jaettu kaksi kertaa: Vuonna 2020 sen sai Eläkevakuutusyhtiö Varma ja vuonna 2021 Kouvolan kaupunki. Perustelut voi lukea sivuiltamme. 
  • Mummonmetsä-keräys on menossa
Metsien merkitys hiilinieluna ja biodiversiteetin ylläpitäjänä on merkittävä.  On ollut ilo olla mukana tukemassa 4H-nuorten Taimiteko-projektia. Metsän istutuksella on lisätty tärkeitä hiilinieluja sekä nuorten työllisyyttä.  Ikimetsien suojelua  Aktivistimummot toteuttavat yhdessä Luonnonperintösäätiön kanssa. Menossa on keräys, jolla kerätään rahaa Mummonmetsään.  
  • Uskomme yhteistyön ja median voimaan
Nuorten ilmastovaikuttajaryhmien kanssa tehty yhteistyö on ilahduttanut ja opettanut. Kohtuutta korostava joulukampanja ”Riittävän paras joulu” saanee jatkoa tulevina vuosina. Tuntuu hyvältä huomata, miten positiivisesti mummot on otettu vastaan sekä Suomessa että kansainvälisessä mediassa. Median kautta joukon vaikuttavuus kasvaa.
  • Päättäjiä rohkaistaan vaikuttaviin päätöksiin
Ilmastonmuutosta ei ratkaista vain yksilöiden elämänmuutoksilla.  Päättäjillä ja yrityksillä on iso vastuu luoda yhä hiilineutraalimpi yhteiskunta, ja rakentaa maailmaa niin, että luonnon arvot nousevat ykköseksi. Aktivistimummot aktiivisena ja suurena äänestäjäkuntana rohkaisevat päättäjiä tekemään ilmastolle oikeita päätöksiä. 

Haastamme kaikki mummot ja papat mukaan!

Aktivistimummot-liike on avoin verkosto. Haastamme kaikki mummot ja papat mukaan. Ikärajaa ei ole eikä omia lapsia tai lapsenlapsia ei tarvitse olla.  Mummoasenne riittää. Eikä meillä ole mielessä vain omat lapset.  Myös maailman lapsenlapset tarvitsevat meitä. Missä muualla kuin tällaisessa  tasa-arvoisessa ja koulutuksestaan kuuluisassa hyvinvointivaltiossa voidaan luoda malleja, jolla ilmastomuutosta hillitään ja sen vääjäämättömiin vaikutuksiin sopeudutaan. Siihen työhän tarvitaan kaikki osaaminen ja ikäluokat. 

Aktivistimummot ovat Valli ry:n vuoden isovanhempia 2021
Aktivistimummot saivat Valli ry:n Vuoden isovanhempi 2021 -tunnustuksen. Kuva Jani Laukkanen, Valli ry. 

Vuoden isovanhempi 2021

Viime vuonna  Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry palkitsi Aktivistimummot Vuoden isovanhempi-palkinnolla. He perustelivat valintaansa näin:  ”Tulevaisuuden toivon luomisen puolesta ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi perustettu Aktivistimummot-liike tekee asioita, joilla se muun muassa vähentää lastenlasten ilmastoahdistusta. Aktivistimummot tekevät muun muassa konkreettisia tekoja ilmaston puolesta. Esimerkillään he näyttävät rakentavia vaikuttamisen malleja kaikille maailman lapsille ja lapsenlapsille. Samalla mummo-sana on saanut uuden merkityksen.”


Seija Kurunmäki, maat. ja metsät. maist., ruokavaikuttaja, yksi 12:sta  perustajamummosta 

Edit. Heidi Hellman, SPR Ilmastovaikuttajat

Löydä aktivistimummot verkosta ja somesta!

Facebook, Twitter, YouTube: Aktivistimummot


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kahvi - katoavaista luonnonvaraa?

Tervetuloa tuuppaamaan!